Terveyskeskuksen palvelut aiheena asukasillassa 2.2. 2012

Ennennäkemätön tungos vallitsi Viherlaakson kirjaston lukusalissa, kun paikalle oli kutsuttu  asiantuntijavieraiksi arvovaltainen joukko Leppävaaran suuralueen terveydenhoidon korkeimman tason vastuuhenkilöitä: Mukana olivat Leppävaaran alueen ylilääkäri Tuomo Lehtovuori, terveyspalvelujen johtaja Tuula Heinänen, terveysasematoiminnan johtava ylilääkäri Tuija Kumpulainen ja sosiaali-ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Johanna Värmälä sekä Päivi Rauvo HusLab:ista, apulaisylilääkäri Bertha Carlberg-Urrila ja Viherlaakson terveyskeskuksen hoitajien esimies Arja Jaakkola.

Lyhyiden alustuspuheenvuorojen jälkeen annettiin runsaasti aikaa asukkaiden kokemuksille ja kysymyksille, joiden sävy kieltämättä usein oli  hämmennys ja miltei epätoivo. Paljon harmia oli aiheuttanut  erityisesti lääkäriaikojen saamisen vaikeus ja hitaus, kun odotteluaika venyy jopa kuukausien mittaiseksi. Hoitotarpeen arviointia kohtaan ilmeni epäluottamusta siksi, että arvioijina on  erilaisen koulutuksen saaneita henkilöitä, sairaanhoitaja, lähihoitaja tai perushoitaja. Perusterveydenhoidosta on vaikeata saada lähetteitä, mikä ajaa ihmisiä yksityisen terveydenhoidon puolelle tai suoraan sairaalan päivystykseen. Veikko Simpanen puhui oman ryhmänsä Karakallion eläkkeensaajien puolesta  huomauttaen,  että ikäihmiset jäävät  sähköisiä palveluja tarjottaessa helposti täysin paitsioon, kun  tietokoneita ei ole tai ei osata käyttää.

Vastaajajoukko oli erittäin tietoinen Viherlaakson terveyskeskuksen ongelmista. Jo vuonna 2005 tapahtui vakava notkahdus tämän alueen lääkäritilanteessa, mutta vuonna 2011 lääkärivaje oli ollut vielä katastrofaalisempi. Nyt tilanne on korjaantumassa niin, että lääkäreitä on tällä alueella jopa enemmän kuin Espoon muiden terveyskeskusten alueilla keskimäärin. Lääkärinvirkoja on  9 ja niitä on tarkoitus perustaa vielä muutamaa lisää, tavoitteena 13. Toivotaan, että näihin virkoihin tulijoitakin löytyy ja he  jaksavat täällä myös pysyä! 

Selvin sanoin  vakuutettiin,  että missään vaiheessa ei ole ollut  suunnitelmissa  sulkea tai yksityistää Viherlaakson terveysasemaa,  vaikka tämmöinen huhu on aika ajoin  kiertänyt. Joitakin toimintoja, esim. röntgen ja murtumien hoito on keskitetty Leppävaaraan, mutta laboratoriopalvelujen säilymiseksi Viherlaaksossa  on kamppailtu sitkeästi.

Uutuutena on nyt se, että laboratoriopalveluihinkin täytyy tilata aika. Tämä sujuvoittaa palvelua sekä asiakkaiden että työntekijöiden kannalta ja onkin saanut hyvää palautetta.

Ajanvaraus ma-pe klo 7.30 – 15.30 p. (09) 471 86800  tai www.huslab.fi/ajanvaraus

Viherlaakson laboratorio on auki ma – pe klo 8.00 – 14.50.

Terveyskeskuksen palvelut aiheena asukasillassa 2.2. 2012
Siirry sivun alkuun