Viherlaakson liikennejärjestelyiden kehittäminen

Viherlaaksoon on tarkoitus käynnistää muutaman vuoden sisällä täydennysrakentamissuunnittelu. Alueen tiivistäminen ja asukasluvun kasvattaminen on tarpeen mm. imagon vahvistamisen ja palveluiden säilymisen kannalta.

Espoo-päivänä la 25.8. perinteiseen tapaan JAMMAILLEN RANNALLE

Espoo-päivät olivat vuonna 2018 pe-la 24-25.8. ja silloinhan tapahtui taas joka puolella vaikka mitä, mutta lauantai-iltana myös lähikulmilla, nimittäin leppoisa perhetapahtuma Jammaillen rannalle Viherlaakson uimarannassa. Ilta-auringon loisteessa leivottiin hiekkakakkuja, kuunneltiin musiikkia, seurusteltiin tuttujen ja uusien tuttujen kanssa, kokeiltiin kajakkimelontaa ja haukattiin välillä grillimakkaraa. Entiseen tapaan kokoonnuimme ostoskeskuksen kulmalla klo 18 ja kävelimme siitä yhdessä uimarantaan.

ASUKASILTA Viherkallion koululla tiistaina 27.2.

Viherlaaksolaiset ry järjesti asukasillan keskustelua herättäneestä aiheesta – Espoon julkisesta liikenteestä. Viherlaaksossa on erityisesti herännyt huoli linjan 226 lakkauttamisuhasta. Allekirjoitukset ovat koossa - onko niillä vaikutusta? Asiantuntijavieraana oli laaksolahtelainen HSL:n hallituksen varapuheenjohtaja Sirpa Hertell.

Ennen asukasiltaa pidettiin Viherlaaksolaiset ry:n vuosikokous samassa paikassa. Esillä ovat sääntömääräiset asiat, kuten yhdistyksen hallituksen jäsenten vaali, johon voit yhdistyksen jäsenenä olla vaikuttamassa. Viherlaaksolaiset ry tarvitsee hyviä ideoita ja tuoreita voimia voidakseen toimia alueensa asukkaiden parhaaksi.

Viherlaaksolaiset ry täytti viime vuonna 60 vuotta. Yhdistys toimii sääntöjensä mukaan Viherlaakson asukkaiden yhdyssiteenä ja pyrkii edistämään kaupunginosan kehitystä ja viihtyisyyttä.

Jäsenmaksullasi 20 e/vuosi tuet näitä tavoitteita.

Jammaillen rannalle la 26.8.2017

Leppoisa ilta Viherlaakson uimarannalla. Musiikista vastasi harmonikkataiteilija Elina Leskelä. Ohjelmassa oli mm. neppiskisa, mölkkyä ja uutuutena kajakkimelontaa. Tarjolla oli myös grillimakkaraa ja kahvia. Yhteinen lähtö ostoskeskukselta järjestettiin klo 18. Järj. Viherlaaksolaiset ry.

Jättipalsamitalkoot Viherlaakson Nuuniitynkujalla tiistaina 27.6.2017

Viherlaaksossa talkoiltiin tiistaina 27.6 haitallisen jättipalsamin leviämisen estämiseksi Lippajärven suojelualueelle. Talkoot alkoivat Nuuniitynkujan päästä, josta edettiin kohti Lippajärven rantaa. Jättipalsami on levinnyt alueella uhkaavasti ja se uhkaa Lippajärven suojelualueen luontoarvoja. Yhdessä toimimisella on vielä mahdollista palauttaa alue lähemmäs sen alkuperäistä luonnontilaa.

Lisätietoa vieraskasveista, niiden aiheuttamista ongelmista sekä torjunnasta on helppo löytää Espoon kaupunkitekniikan keskuksen vieraslaji -sivuilta: http://www.espoo.fi/fi-FI/Asuminen_ja_ymparisto/Ym...

SIIVOUSTALKOOT la 6.5.2017

Kaunis kotilähiömme on vielä kauniimpi, kun yhteisvoimin siivosimme ostoskeskuksen ympäristöä ja katujen ja kävelyteidenvarsia niin laajalti kuin parissa tunnissa ehdimme.

Kiitos kaikille talkoisiin osallistujille!!!

Vaalipaneeli Viherkallion koululla ke 22.3. klo 18.30

Vaalipaneeli Viherkallion koululla ke 22.3. klo 18.30

Vaalipaneelitilaisuus on Viherkallion koulun (siis alakoulun) mediateekissa ke 22.3. klo 18.30. Mukana on sekä pitkän linjan kuntapoliitikkoja että uusia kasvoja. Tässä panelistit aakkosjärjestyksessä:

  • Tiina Elo, Vihreät Eva-Lena Gästrin, RKP
  • Arja Juvonen, PerusS
  • Mikko Peltokorpi, Kok
  • Aulikki Pentikäinen, SDP
  • Simo Repo, Kesk

Kahvitarjoilu alkaen klo 18. Tervetuloa kuulemaan ja kyselemään! Järjestää Viherlaaksolaiset ry – Gröndalsgillet rf.

Viherlaaksontori ympäristöineen aiheena asukasillassa 14.11.

Espoon kaupunkitekniikan keskus on aloittanut kauan odotetun Viherlaaksontorin ja siihen liittyvien kevyen liikenteen väylien perusparannussuunnitelman laatimisen. Asukasillassa Viherlaakson kirjastossa olivat suunnittelualuetta esittelemässä ja asukkaiden kysymyksiin vastaamassa projektipäällikkö Heli Enberg ja liikennesuunnittelija Antti Savolainen kaupunkitekniikan keskuksesta ja projektipäällikkö Tommi Kärki ja projektisihteeri Verna Kaipainen WSP-liikkeen edustajina.

Tarkoitus oli ennen kaikkea kartoittaa asukkaiden toiveita suunnittelun tueksi. Yleisöä oli koolla lukusalin täydeltä ja mielipiteitä vaihdettiin vilkkaasti. Ongelmana on ennen kaikkea autoliikenne torialueella. Osa on toki väistämätöntä inva- ja huoltoliikennettä. Pysäköintipaikoista on pulaa ja portaat alapihalta ylös ovat todella hankalat. Kievarinraittia ei voida läpiajolta sulkea myöskään siksi, että poliisiauton näkyminen raitilla koetaan turvallisuutta lisääväksi. Suunnitelmissa oli kaavailtu torin ostoskeskuksen puoleisen reunan tulevan kevyen liikenteen käyttöön ja Sylvi-kodin puoleisen reunan ajoneuvoille. Tätä vastustettiin siksi, että kävelijät haluavat mieluummin kulkea aurinkoisemmalla puolella.


Suunnittelijat painottivat, että projekti on vasta aivan
alkuvaiheessa. Seuraavan kerran suunnitelmiin on mahdollista tutustua infotilaisuudessa, joka järjestetään kaupunkitekniikan keskuksen esittelytilassa Espoon keskuksessa Virastopiha 2 C ilmeisesti helmikuussa.


 

Ympkierroksella_2016_Tormaniitynpolku.jpg

Ympäristökatselmuskierros 15.9.2016

Viherlaaksolaiset ry:n järjestämälle ympäristökierrokselle olivat lupautuneet kaupungin puolesta mukaan viherpalvelupäälliköt Anne Mannermaa ja meidän alueemme toukokuussa vastuualueekseen saanut  Catherine Valtonen. Mukana kierroksella oli 10 henkeä.

Aiheita, mitä reitin varrella toivottiin huomioitavan, oli kertynyt Viherlaaksolaisten facebook-ryhmän  kommenteissa.

1) Ostoskeskuksen ympäristö: Alepan viereinen viheriö on ongelma, heinikko on kasvanut pitkäksi, vaikea siivota roskia. Alepan ja kaupungin raja kulkee koivujen kohdalla. Hopeapaju pysäkin luona alkaa näyttää vaaralliselta. Nesteen viereiset hopeapajut ovat komeita, mutta kaipaisivat nuorennusta. Pujot vaatisivat jalkamiestä niittämään, koska traktori nostaa teränsä aina esteen kohdalla. Lukionahteen kulmassa on korjaamatta jääneitä rankoja pientareella.

2) Kuusiniementie: Käytiin katsomassa jättiputket Dosmar-liikkeen takana. Kysymykseen kiistellyn myrkyn, glyfosaatin käytöstä vastattiin, että sitä käytetään, ellei muuta keinoa ole, esim. jättiputken tai jonkin muun vaikeasti hävitettävän juuririkkaruohon torjuntaan. Viherlaaksolainen asukas S.P. oli havainnut glyfosaattia ruiskutettavan jopa lähellä koulua. Hän toivoo, että painetta glyfosaatin käytön lopettamiseen tulisi myös asukasyhdistysten taholta. Asia on ollut esillä myös kaupunginvaltuustossa ja Länsiväylä-lehdessä. Kuusiniementien rakentaminen alkaa kuulemma tänä vuonna, sanoi Anne Mannermaa. Siksi ei esim. kuusiaitaa tarvinnut nyt kaataa.

3) Törmäniityntietä Törmäniitynpolulle: Katkennut puunrunko,  pujot  ja nokkoset kävelytien varressa. Törmäniitynpolun pientareet ovat kai jääneet tänä kesänä  kokonaan niittämättä. Kaadettujen puiden tilalle pitäisi nousta uusi metsä, mutta kaipaa liiallisten vaahterantaimien karsimista, jotta pihlajat ja männyntaimet saavat tilaa.

4) Parkkipaikat Honkavaarantiellä: Asukkailta on tullut toive, että puita karsittaisiin, koska ne kasvavat häiritsevän lähellä parkkipaikkoja.

5) Uimarannan tie ja ranta: Uimarannan tienvarren ja rannan puustoa pitäisi asukkaiden mielestä karsia ja siivota reippaalla kädellä. Tätä samaa viestiä on kuultu vuodesta toiseen. Viherpalvelun vastaus: Tämä alue on kokonaan toimenpidekiellossa. Poikkeuksena se, jos aiheutuu jotakin vaaraa, esim. kaatuva puu.

6) Viherlaaksontie koululta Kahisevalle päin: Puut varjostavat katuvalon niin että kävelytiellä  ei näe kunnolla kulkea. Päätelmä: Kävelytielle hankittava lisävalaistusta. (Puut ovat rivi komeita sembramäntyjä, joita ei voi kaataa.)

7) Tuohistanhuan pysäkki: Puut estävät näkyvyyttä. Kaupunki voisi karsia puita, jotta mutkan takaa lähestyvän bussin ehtii paremmin havaita.

8) Kahisevanpuisto ja Pesätien parkkipaikan ympärys: Jättipalsamikasvustoa. Ilouutinen: Kaupunki suunnittelee ensi kesäksi yhteisiä talkoopäiviä tai jopa talkooviikkoa, jolloin kannustettaisiin asukkaita palsamientorjuntatalkoisiin.

Pesätien parkkipaikan valumavesioja on tukossa. Kahisevanpolulle muodostuu talvella leveä kaljama. Lapiolle töitä!

9) Asukaspuiston kautta Turuntielle: Kievarinraitin kulmassa epäesteettiset hiekkakasat! Huono ensivaikutelma Viherlaaksoon tullessa! Olemme pyytäneet siirtämään hiekkakasat mieluummin ent. Wikbergin verstaan pihaan. Kaupunki on vastauksessaan vedonnut siihen, että rakennus on liikennevarausalueella ja purettaisiin…

10) Ostoskeskuksen suunnitelmista tietää  Leena Ihalainen.

Viherpalvelun asiakaspalvelupäällikkö  on Jaana Junkkari 0401475833

 


 


Taas jammailtiin rannalla 27.8.2016

Espoo-päivän illan Jammaillen rannalle -tapahtuma sujui jo tutuksi tulleella kaavalla. Viskain-yhtyeen musiikki oli viihdyttävää ja saatiin sentään  kuulumaan, vaikka Rauli-myrskyn tuuli humisi puissa. Ilta-aurinko lämmitti mukavasti ja makkarat ja pullakahvit maistuivat. Neppiskisan osanottajalapsukaiset saivat omat muoviferrarinsa palkinnoikseen. Mäenpään Matti Mäenpää, mölkkypelin grand old man, opasti vasta-alkajia ja  myös voitti pelin.

Mistähän ensi vuodeksi jammailumusikantit keksitään ja vieläkö jaksetaan järjestää...

Nyt ainakin suuret kiitokset erityisesti uskolliselle grilliporukalle ja mainiolle leipurille Arjalle!

 

Kuvia:

Jammailua tuulisella rannalla

Grilliporukka toimi luotettavasti kuten aina.

Jättipalsamien perkausta Nuumäessä 14.6.

Haitallista vieraslajia jättipalsamia riittäisi Viherlaaksossa perattavaksi monin paikoin, niin Turuntien etelä- kuin pohjoispuolella. Erityisen huolestuttavalta näytti loppukesästä uusi Kahisevanpuisto, jossa jättipalsamit olivat otollisten säiden myötä päässeet täyteen vauhtiin valloittaen suuren alan.

Sovittuna talkoopäivänä 14.6.Kahisevanpuiston palsameista  ei  ollut muun kasvillisuuden joukosta vielä mitään havaintoa, joten  pienimuotoiset talkoot järjestettiinkin Nuumäessä.


Glimsinjoen luontoretki 14.5.
Glimsinjoki.jpg Luontoretkelle_14.5..jpg

Tilataideteos.jpg

Sammalia_jakalia_kaapia.jpg

Säätiedotteet pelottelivat aivaan turhaan rankkasateella, sillä pilvipoutaa riitti Glimsinjoen varteen jokseenkin koko 2,5 km:n matkalle eikä tihkusadetta kummempaa saatu lopuksikaan. Lehtomaisema oli lintujen liverystä  tulvillaan. Tiltaltti, punarinta, peippo ja erilaiset rastaat laulelivat kaiken aikaa, kuultiinpa jo sirittäjää ja satakieltäkin. Joka välissä  tunnistettiin Joukon opastuksella tietenkin myös kasveja. Luonnosuojelualueella riittää tilataidetta, sammaloituneita runkoja, jäkäliä, kääpiä ja puron solinaa. Kiitokset opastuksesta myös Pro Espoonjoki ry:n pj Erkki Lindellille!

Glimsinjoen varressa kannattaa retkeillä useamminkin. Opaslehtinen löytyy netistä www.proespoonjoki.fi.


Viherlaakso-päivän toritapahtuma 11.5. vietettiin aurinkoisessa säässä

Esiintyjien ikähaitari oli laaja nuorimmista tanssitytöistä ja vitsien kertojista senioreihin. Iloisen tunnelman loivat musiikillaan EMOn kamut  johtajinaan Elina Leskelä ja Maarit Kyllönen. Juontajana toimi tottuneesti Anja Peltoniemi.

Kirjastossa  kirjailijavieras Enni Mustosen haastattelu ja HelMetin Enkelit -yhtyeen musisointi  sekä Viherlaakson kappelissa  Jukka Leppilammen konsertti  täydensivät päivän ohjelmatarjontaa. .

Kiitokset kaikille esiintyjille, talkoolaisille ja yleisölle!

VL-paiva_2016_Joukon_puheenvuoro.jpg VL-paiva_2016_EMOn_kamut.jpg

VL-paiva_2016_yleisoa.jpg

VL-paiva_2016_Eskarilaisten_tyttojen_tanssi_oli_hieno_-_ja_omatekema.jpg


Siivoustalkoot onnistuivat yli odotusten

Sää suosi ja roskiakin riitti, niin että vappuaaton parin tunnin siivoustalkoissa saatiin kerätyksi  sievoinen kasa jätesäkkejä kaupungin työntekijöiden pois kuljetettaviksi. Myös Wikbergin ent, korjaamon tontilla ahkeroitiin aika tavalla, sillä pihamaa on kuin huomaamatta muuttumassa yleiseksi kaatopaikaksi.

Niinpä Viherlaaksolaiset ry. lähettikin 3.5. Kaupunkitekniikan keskukselle esityksen, että kaupunki ottaisi varikkoalueekseen Wikbergin korjaamon pihamaan, koska nykyisin tienrakennustarvikkeet ja . isot hiekkakasat rumentavat maisemaa näkyvillä paikoilla Turuntien varressa ja mm. entisen taksiaseman paikalla.

P.S. Kaupunkitekniikan vastaus tuli pikaisesti, mutta oli kielteinen: "Wikbergin vanha rakennus odottaa purkupäätöstä ja sijaitsee osittain katualueella joten siihen ei kannata siirtyä. Hiekoitushiekkavarasto on väliaikainen ja ne poistuvat kesäksi, talvella pidämme siinä pientä varastoa jotta saadaan tehokkaasti lähialueelle liukkaudentorjunta."


Sote-aiheinen asukasilta 16.3. keräsi runsaan yleisön

Viherlaakson yläkoulun ja lukion auditoriossa järjestetyn tilaisuuden asiantuntijavieraina olivat Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Johanna Värmälä, Viherlaakson terveyskeskuksen apulaisylilääkäri Marja Ahava ja vastuuhoitaja Eila Pietarinen, vanhusten palvelujen erityisasiantuntija Maria Rysti ja diakoni Ulla Auvinen.Yleisöä oli 55 henkeä.

Viherlaakson terveyskeskuksen tilanne on hyvä, lääkäriajan saa n. kahdessa viikossa, kiireellisissä tapauksissa luonnollisesti nopeammin. Yleisön joukosta toivottiin, että myös lääkäriaikoja voitaisiin varata netissä, samoin kuin laboratorioaikoja. Tähän suuntaan ollaan menossa, kertoi Marja Ahava, samoin että vaikka digitalisaatio on yksi tämän hetken "taikasanoista", puhelinyhteydetkin toki  toimivat jatkossakin.

Johanna Värmälä selosti sote-uudistuksen suuria linjoja ja Maria Rysti kertoi mm. Leppävaaraan rakennettavasta uudesta palvelutalosta. Ulla Auvisen aiheena oli vapaaehtoinen ystävätoiminta.

Liikunnan harrastaminen tuntui olevan erittäin vilkasta, jopa niin, että Fysioksen  täysiin jumpparyhmiin kaikki halukkaat eivät mahdu. Viherlaaksoon toivottaisiinkin  kaupungin omaa liikuntatilaa.


Vuoden 2015 varrelta:

 Eduskuntavaalipaneeli  ja vuosikokous Logenilla 22.3. , siivoustalkoot ja linturetki  25.4., Viherlaakso-päivä 6.5., jättipalsamien perkausta Karakalliossa, Jammaillen rannalle Espoo-päivänä, sieniretki syyskuussa ja asukasilta lokakuussa. Wikbergin korjaamorakennuksen suojeluhanke  ELY-keskuksen ja ympäristöministeriön käsiteltävänä - ei tukea. Logenin tontin toistaiseksi epävirallinen kerrostalojen rakennussuunnitelma herättää huolta.

Asukasilta Viherkallion koululla 7.10. 2015

As_ilta_2015_Jani_T_kyselee.jpg

 

Viherlaakson kehityssuunnitelmat olivat aiheena asukasillassa, joka  kokosi 85 hengen yleisön Viherkallion koulun mediateekkiin.  Asiantuntijavieraat olivat Leppävaaran alueen projektijohtaja Mika Rantala, aluearkkitehti Lotta Kari-Pasonen ja kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaoston puheenjohtaja Tiina Elo. Alustukset olivat tiivistä asiaa, ja yleisön kysymyksiä olisi  riittänyt paljon enemmän kuin mihin aika riitti. Moni tärkeä asia, esim. ostoskeskuksen ympäristön tilanne jäi kokonaan aloittamatta.

Matti Metsäranta esitteli kuntalaisaloitteen osayleiskaavan laatimiseksi Viherlaaksoon. Näin vältyttäisiin äkkinäisiltä postimerkkikaavayllätyksiltä ja asukkailla olisi tietoa suunnitelmista pidemmällä tähtäyksellä. Aloite sai jo samana iltana  kymmeniä kannatuksen ilmaisevia allekirjoituksia. Jatkossa aloitteelle kerättiin  kannatusta kirjastossa, ja se lähetettiin kaupunginhallitukselle 7.11..

Illan viimeinen keskustelunaihe oli  Logenin tontin  rakennussuunnitelma, jonka  tosin sanottiin olevan vain epävirallista yksityistä visiointia, koska suunnitelma  ei vielä ole ollut kaupungin käsittelyssä. Suurinta tyrmistystä ympäristön asukkaissa herättää ajatus, että  pientaloalueen ja vihervyöhykkeen välissä sijaitsevan tontin rakennustehokkuus nostettaisiin entisestä 0.3:sta mahdollisesti jopa 1.0:aan. Vertailun vuoksi: Viherkallion kerrostaloyhtiöiden tehokkuusluku on 0.5. Kuvassa yllä Jani Tornikoski esittää kavallinmäkeläisten kysymyksiä Logenin tontin suunnitelmista.

Liian vähälle  huomiolle   jäivät kerrostaloyhtiöiden korjaushaasteet, Turuntien ruuhkat ja  uusimmat  täydennysrakennuskohteet. Kaupungin liikuntatilaakin Viherlaaksoon kaivattaisiin. Asukasilta kaipaa jatkoa.


Sieniretki_kultarousku.JPG

Sieniretki_Pekka_V._ja_kultarousku.JPG

Sieniretkellä Nuuksiossa 26.9.

Viimein tuli tosi jo pitkään haaveillusta yhdistyksen sieniretkestä. Lämpimät kiitokset retken isännyydestä ja opastuksesta Pekka Väänäselle ja valmisteluista Seppo Kannelsalolle. Sieniä ei löytynyt kasapäin, mikä ei ollut tänä kesänä yllätys, löytyipä kuitenkin jo jonkin verran suppilovahveroita ja yksi melko harvinainen kolmen tähden herkku, kultarousku, joka tihkuu valkoista maitiaisnestettä  ja olisi saman tien ilman ryöppäämistä valmis pannulla pyöriteltäväksi.

Sienten lisäksi vaihtelevia luontoelämyksiä tarjosivat aurinkoinen sää, syysruska, kurkiaura ja karhun kakka. Reippaan metsälenkin päätteeksi juotiin vielä  kahvit tunnelmallisesti taivasalla. Kuvista kiitokset Seija Suuroselle!


Espoo-päivän iltana 29.8. jammailtiin taas rannalle

Kymmenet elleivät  sadat Espoo-päivän ohjelmien järjestäjät saivat taas viimeiseen asti jännittää, miten sää suosisi tällä kertaa Espoo-päivää ja etenkin ulkoilmatapahtumia.

Hyvin kävi: Ilta-aurinko helotti kirkkaana ja lämpimänä uimarantaan, jonne Jammaillen rannalle-tapahtuma  kokosi jälleen n. 100 henkeä nauttimaan viihdyttävästä  musiikista, "grillikahvion" antimista ja tämän vuoden uutuutena neppisautokisasta. Muutamat varasivat souteluvuoron ja uimaranta näytti parhaat puolensa, kun aika monet polskivat täyttä päätä järvessäkin.

Tämä oli nyt kolmas perättäisinä vuosina jokseenkin samalla kaavalla  totutettu Viherlaaksolaiset ry:n Jammaillen rannalle -tapahtuma. Hienoista väsymistä saattaa olla aistittavissa pienen järjestelyporukan osalta, mutta kukapa tietää, todella kiva tunnelma ja yleisömenestys saattavat houkutella jammailemaan uudelleen taas vuoden kuluttua.

2015-08_Jammaillen_Viskain-yhtye._Rannan_pukukoppi_on_kuin_Kaurismaen_elokuvasta..JPG

Viskain-yhtye esitti todella viihdyttävästi itse sovittamaansa ja suureksi osaksi säveltämäänsäkin nykykansanmusiikkia.

Soittajat Olli Saukko, mandoliini, Heta Kaipainen, 5-rivinen haitari ja Jp Jyväsjärvi, kitara

2015-08_Jammaillen_Neppisrataa_rakentamassa_toiset_uivat.JPG

Tässä rakennetaan neppisrataa.

Varjot ovat pitkiä, mutta ilta on lämmin. Aika monet ovat täyttä päätä vielä uimassa.


2015-08_Jammaillen_alkuillan_pullavuori.jpg

Yhdistetty makkaragrilli-kahvibaari toimi loistavasti. Alkuillasta näyttää, että pullaa riittää - ja riittihän sitä.

2015-08_Jammaillen_neppisrata.jpg

Enää viimeiset kierrokset, niin neppiskisa ratkeaa: Voittaja on Jonas, kuvassa oikealla, palkintona kullanvärinen (neppis)formula.

2015-08_Illan_rauha_palaa_Jammailu-rantaan.JPG

Rauhaisa ranta auringon laskettua



Jättipalsameita perattiin  Karakalliossa ke 10.6.

jattipalsamit_2015_016.jpgJättipalsameita perattiin samoin kuin viime kesänäkin  yhdessä Karakallio-Seuran kanssa. Kohdekin oli sama, puistopolun reuna ja ojan varsi Karakalliontie 2 taloyhtiön vaiheilla. Ensivaikutelma oli kylläkin, ettei muuta juuri näy kuin erittäin rehevänä kasvavaa vuohenputkea, mutta pikku hiljaa silmä harjaantui löytämään palsamit niiden seasta. Kokoon saatiin 5-6 erittäin täyttä säkillistä, eivätkä palsamit suinkaan siihen loppuneet, mutta  karakalliolaisten järjestämät talkootarjoilut houkuttelivat siirtymään piknikille upealle, mäkitervakoiden ja keto-orvokkien koristelemalle kalliolle.

Kiitos! Melkein pakko on jatkaa samoin ensi kesänäkin!



Viherlaakso-päivä 6.5. 2015

Kiitokset yleisölle ja yhteistyökumppaneille!

Viherlaakso-päivän suurin yllättäjä oli sää, sillä rankkasateiden sijaan saatiinkin tihkusadetta ja  jopa tunnin verran poutaa! Toritapahtumaan kertyi väkeä lähes tavallisen verran. Hyvänä lisänä olivat ohjelmatarjonta sisätiloissa, HelMetin Enkelit-ryhmän Europrokkis  kirjastossa ja FysioSporttiksessa tuparit. Torilla ahkeroivat tavalliset puuharyhmät SPR, Lions Club Laakson Liljat, Viherlaakson Peurat ja seurakunta, ja BEM-bändi viihdytti musiikillaan anteliaasti.

2015-touko-vl-paiva_015.jpg

Logenin tontin huolestuttavasta  rakennussuunnitelmasta kerättiin lisää vastustavia allekirjoituksia. Kuvassa nimikirjoitusadressin äärellä vas. Hilkka Timonen, Johanna Rissanen ja Jouko Kostamo. Puheenvuoron aiheesta käytti hiljattain Kavallinmäkeen muuttanut Sami Hippi.Toinen puhuja  oli terveyskeskusasioissa luottohenkilönä  tutuksi tullut kaupunginvaltuutettu Johanna Värmälä. Emmi ja Nora Luodon  Tanssisirkus-ohjelma oli tämän vuoden erikoisuus. Viherkallion koulun esikoululaiset Oona, Neea ja Senja esittivät ystävyystanssin ja 2C-luokkalaiset Fanni ja Usva lauloivat Värilaulun. 

Päivän ohjelma jatkui vielä  a cappella lauluyhtye Punttisukin konsertilla Viherlaakson kappelissa.


Siivoustalkoot ja linturetki 25.4.

Aamupäivän siivoustalkoot olivat vähäväkiset, kenties johtuen siitä, että erittäin monissa taloyhtiöissä oli talkoot samaan aikaan.  Muutama säkillinen roskaa saatiin kuitenkin teiden varsilta kerätyksi.

Lähipäivinä on tarkoitus vedota kaupungin tekniseen virastoon, jotta Wikbergin korjaamorakennuksen pihalta vietäisiin pois maisemaa rumentavat vanhat autonrenkaat.


Linturetkellä tai paremminkin luontoretkellä kävimme Perkkaalla eli entisen Talin kaatopaikan päälle maisemoidussa puistossa   Huopalahden rannalla. Näimme  mm. taveja, lapasorsia, nokikanoja ja haapanoita sekä monia eri lokkilajeja. Erikoisin havainto oli muuttomatkalla oleva lapintiira. Kahlaajia ei tällä kertaa näkynyt muita kuin lennossa havaittu meriharakka. Nähtiin myös rastaita,  kottaraisia ja västäräkkejä. Punarinta ja peipponen lauloivat kuuluvasti.

Matkan varrella kukkivat  kiurunkannukset ja mukulaleinikkikin aloitteli. Valkovuokkoja oli paljon. Puulajeistakin Joukolla oli tietenkin paljon kerrottavaa.  Kiitokset jälleen opastuksesta!

linturetkell_perkkaalla_25.4.jpg

Keväällä huolenaiheita ja kuntalaisaloitteita

Touko- kesäkuussa Viherlaaksossa aktivoiduttiin seuraamaan alueen kaavoitusta ja rakennushankkeita tavallista kiinteämmin. Niinpä ryhmätyönä laadittiin kaksi kuntalaisaloitetta, toinen koskien Logenin vanhan  nuorisoseurantalon suojelua ja  toinen Viherlaakson alueen kokonaissuunnittelua, joka vuosiksi näyttää juuttuneen paikoilleen, mutta nyt, rakentamisen vilkastuessa, olisi erittäin kiireellistä  ajantasaistaa.

 Kuntalaisaloitteet lähetettiin kaupunkisuunnittelukeskukseen 10.6.

Logenin tontin  huhtikuussa  tietoon tulleet rajut rakennussuunnitelmat ovat aiheellisesti  huolestuttaneet erityisesti  kavallinmäkeläisiä.

Kaupunkisuunnittelukeskuksen puolesta vakuutetaan, että  kuin vahingossa ennenaikaisesti asukkaiden  tietoon tulleet suunnitelmat jopa viiden kerrostalon rakentamisesta Logenin tontille ovat vasta  epävirallisia  yksityisiä visioita eivätkä  vielä ole olleet kaupungin viranomaisten käsiteltävinä.  Tiedossa on kuitenkin arveluttava kytkykauppa tontin rakennusoikeuden ja Leppävaaraan suunnitellun Kameleonten-urheiluhallin välillä. Rakennustehokkuuden nosto entisestä 0,3:sta 1,0:aan olisi joka tapauksessa tälle alueelle täysin sopimaton, tyrmäävä muutos.



2015-3_vaalipaneeli.jpg

EDUSKUNTAVAALIPANEELI  JA VUOSIKOKOUS LOGENILLA su 22.3. 2015

Viherlaaksolaiset ry:n järjestämässä vaalipaneelissa  olivat mukana kahdeksan suurimman puolueen espoolaiset ehdokkaat (aakkosjärjestyksessä) Inka Hopsu, vihreät, Arja Juvonen, perussuomalaiset, Stig Kankkonen, RKP,  Jukka Karhula, vasemmistoliitto, Ester Laato, kristillisdemokraatit, Seppo Särkiniemi, keskustapuolue, Henrik Vuornos, kokoomus ja Johanna Värmälä, SDP.

Tervetuliaismusiikista klo 14.50 alkaen vastasivat Tuukka Dunkel, rummut ja Casimir Ekman, saksofoni.

Matti Metsäranta johti  paneelia  hallitusti ja  panelistit puhuivat pelkkää asiaa, joten  harmi, ettei yleisöä ollut enempää, ainoastaan runsaat parikymmentä henkeä.

Viherlaaksolaiset ry:n  vuosikokous pidettiin välittömästi vaalipaneelin jälkeen. Uutena jäsenenä hallitukseen tuli valituksi Sirkku Ylinen. 

Vuoden 2014 varrelta:

Vuosikokous Viherkallion koululla, asukasillan aiheena liikenne, siivoustalkoot 26.4., Viherlaakso-päivä 14.5., lähiluontoretki, Espoo-päivänä Jammaillen rannalle, ympäristökatselmuskierros, linturetki Virolahdelle lokakuussa, Wikbergin entisen verstasrakennuksen suojeluhanke  ja Viherkallion koulun 100-vuotisjuhla.

Viherkallion koulussa vietettiin 100-vuotisjuhlaa

koulu_100_v_rehtorit_rivissa.jpg

Viherlaakson kansakoulun perustamisesta  tuli kuluneeksi syksyllä uljaat 100 vuotta. Juhlaa vietettiin  4.-5.12., jolloin itsenäisyyspäivä toi  ohjelmaan vielä oman arvokkaan lisänsä. Ilmaisutaito on valittu yhdeksi koulun painotuksista, ja  juhlaohjelman hieno toteutus antoikin vakuuttavan näytteen työn tuloksista. Koulun alkuvaiheista  löytyy tietoa Espoon perinneseuran sivulta. http://espoonperinneseura.net/perinnetietoa/oppilaat-ja-opettajat-muistelevat tai Viherlaaksolaiset ry:n 25-vuotisjuhlajulkaisusta, johon linkki vasemmalla.

Kutsuvierastilaisuudessa kuvaan saatiin samalla kertaa neljä koulun rehtoria, vasemmalta Hilkka Koivula, Mirja Niemelä, nykyinen rehtori Mikko Leppänen ja Juhani Keskinen.


Viherlaakson koulu taas omalla mäellä

2024.jpg

Viherlaakson yläkoululaiset saivat syysloman jälkeen palata  jatkamaan koulunkäyntiään  koulun kentälle valmistuneeseen uuteen värikkääseen kouluun, joka on valtavasta koostaan huolimatta väliaikaiseksi tarkoitettu vuokratilaratkaisu. Rakentaja ja vuokraaja on suomalainen PARMACO, jonka rakentamista tiloista tämä on toistaiseksi suurin, 3615 m2.


virolahden_linturetki_029.jpg

Linturetki Virolahdelle 11.10.

Erinomaisen aurinkoinen sää kruunasi linturetkemme, jolle loppujen oli lähdössä sen verran pieni joukko, että linja-autokyyti vaihtui kolmeen  henkilöautoon. Menomatkalla viivyttelimme  tarkoituksella mm. mielenkiintoisella opastetulla kierroksella Kotkan merimuseo Vellamossa,  jotta tulisimme sopivaan iltapäiväaikaan suositulle  lintujenseurailuseudulle maan kaakkoiskulmaan. Jo matkan varrella ryhmämme lintuopas Joukon autossa matkustavat ehtivät havaita useita hanhiparvia, joista useimmat lennossa ja muutamat pellolla. Yksittäisiä eri lintulajien havaintoja kirjattiin muistiin pitkin päivää ja lista olikin lopulta vaikuttava, lähes 30 lajia! Virolahden rannikolla tähyilimme taivaalle jopa kolmesta eri  lintutornista. Vaikuttavia hanhiparvien ylilentoja ei tällä kertaa näkynyt, mutta onnekkaimmat ehtivät havaita jopa kotkan, nuolihaukan ja kalasääsken. Jotkut kiikaroivat tai ottivat hienoja valokuvia. Lintuja nähtiin ja kuultiin siis  enemmän tai vähemmän, mutta kaikille riitti grillimakkaraa, raikasta merituulta  ja erityisesti  Kuninkaantietä ajellessa todella upeita ruskamaisemia. Kiitokset autokuskeille Sirkku, Jouko ja Veikko!

Kuvassa yllä retkeläiset vasemmalta Mikko Nurmi, Veikko Uusitalo, Jouko Kostamo, Veikko Nurmi, Ritva Hilke, Seija Suuronen, Sirkku Ylinen, Susanna Javanainen ja Liisa Närjänen. Kuvaajan varjo Terttu Nurmi



Hyppyruudukoita koulun pihaan

Ruutuhyppely ja tervapata ovat leikkiperinteen kestosuosikkeja, jotka esim. koulujen välitunneilla ovat tulleet tutuiksi ja siirtyneet sukupolvelta toiselle. Viherkallion koulun pihassa tutut kuviot ovat nyt heränneet eloon entistäkin mielenkiintoisempina. Koulun n.s. hyppyruudukkoprojekti on osa Viherkallion koulun juhlavuotta, sillä Viherlaakson kansakoulun perustamisesta on tänä syksynä tullut kuluneeksi 100 vuotta. Oppilaat ovat itse suunnitelleet värikkäät kuviot ja tietenkin itse keksivät myös leikkien säännöt. Varsinaiset ruudukot jäivät kylläkin vähiin, sillä uudet kuviot ovat enemmän pyöreälinjaisia, mm.koulun sisääntuloväylän rinteessä on veikeä toukka. Käykääpä katsomassa!

Kuvioiden maalaamisen suoritti oppilaiden suunnitelmien pohjalta ryhmä kaupungin "alan miehiä", mistä parhaat kiitokset! Viherlaaksolaiset ry:n oli tarkoitus toimia tässä sponsorina, mutta saimme hämmästyä, kun maksumiehiksi emme päässeetkään! Mainiota PR-toimintaa kerrassaan!

tervapadan__uusi_ilme_007.jpg


Ympäristökatselmuskierros 10.9.

Ympäristökatselmuskierroksella käveltiin  Kievarinraitilta Kavallinmäkeen ja Kuusiniemestä Tuohistanhuan kautta Kahisevantielle. Kaupungin puolesta kutsuttuina asiantuntijoina olivat kaupungin viherpalvelua edustavat Anne Mannermaa ja Riitta Taskinen. Toki läheskään kaikki reitin varrella keskustelua herättäneet aiheet eivät kuuluneet heidän  toimialaansa. Esim. Kuusiniementien keskeneräisyys on ollut jopa kymmeniä vuosia  ihmettelyn aihe. Nyt oli tieto sellainen, että rakentaminen alkaisi ensi vuonna. Samalla kaatuu tienvarren vanha kuusiaita. Reitin varrelle osui muitakin yli-ikäisiä kuusiaitoja, yksi niistä Humisevanpolun varrella.  - Kuusiaitaa ovat asukkaat omien  tonttiensa  puolelta hoitaneet, joten siltä puolelta se on kaunis ja vihreä, kertoi reitin varrella Ritva Koskinen (kuvassa alla vas.). Polun puolelta oksat on karsittu rajusti ja näkymä on karu.

ympkatskierros_022.jpg


Kahisevantien päässä tutustuttiin Lähderannantien ylittävään suojatiehen, jonka kohdalle haluttaisiin liikennevalot, koska liikenne on etenkin koululaisia ajatellen vaarallista. Hankkeen aloittentekijänä on Marika Puurtinen, kuvassa toinen oikealta. Etualalla Anne Mannermaa. ympkatskierros_025.jpg


Jammaillen rannalle 30.8.

jammaillen_rannalle_2014_012.jpg

Jammaillen rannalle -tapahtuma kokosi jälleen mukavan paljon porukkaa  nauttimaan pilvipoutaisesta illasta ja EMO:n nuorten musikanttien jatsahvasta musiikista.  Soittajat olivat samat kuin viime kesänkin jammailuissa, Casimir Ekman, saksofoni ja Tuukka Dunkel, rummut.

Hyvänä lisänä rannassa oli tietenkin myös makkaragrilli - kuinkas muuten.  Jotkut ehtivät varata souteluvuoron ja Matti Mäenpään johdolla kokeiltiin hiukan mölkkyäkin. 

Espoo-päivä on ensi vuonnakin (29.8.). Saas nähdä, jammaillaanko sitten taas.

 


Wikbergin entisen verstasrakennuksen suojeluhanke

Punatiilinen rakennus Turuntien varressa ei nykyisellään ole ilo silmälle, mutta sen mielenkiintoinen menneisyys ja keskeinen sijainti Viherlaakson maamerkkinä ovat jo vuosia sitten antaneet aihetta puolustaa rakennuksen säilyttämistä. Wikbergin verstasrakennus  on olennainen osa Viherlaakson tarinaa, tämän seudun kulttuurihistoriaa. 

Viherlaaksolaiset ry. on tehnyt  vuoden 2013 lopulla suojeluesityksen ja saanut siihen lausunnot, jotka sekä puoltavat säilyttämistä että vastustavat sitä. Vastustuksen perusteina ovat rakennuksen huono kunto, jopa korjauskelvottomuus ja sen sijainti osin liikennesuunnittelualueella.

Tutustu Viherlaaksolaiset ry:n antamaan vastineeseen, joka lähetettiin Uudenmaan ELY-keskukselle elokuussa.

Lähiluontoretki 20.5. 2014

lahiluontoretki_joukon_kanssa_20.5_006.jpg

Lähiluontoretki Jouko Kostamon  opastuksella suuntautui tällä kertaa Turuntien eteläpuolelle. Mukana oli 16 henkilöä. Matkan varrella kuunneltiin lintujen liverryksiä ja tunnistettiin kasveja. Mielenkiintoisin nähtävyys oli pronssikautinen hauta, jota ihme kyllä ei ole merkitty maastoon eikä karttoihinkaan. Ilman opastusta tätä muinaismuistoa ei kyllä kukaan osaisi metsän keskeltä löytää. Jouko on saanut  tiedon haudasta metsälohkon entiseltä, nyt jo kuolleelta  omistajalta.
lahiluontoretki_joukon_kanssa_20.5_009.jpg
Viherlaakso-päivä 14.5.2014

Viherlaakso-päivän sää oli kaunis, vaikkei edellispäivinä lupaavalta näyttänyt. Tutut yhteistyökumppanit SPR, Viherlaakson Peurat, Lions Club Laakson Liljat, seurakunnan vapaaehtoisryhmä, Viherlaakson kampaamo, Viherlaakson apteekki ja Fysiosporttis olivat paikalla tarjoten kahvia, lättyjä, makkaraa, tuote-esittelyjä, arpajaisia, juttuseuraa ja taukojumppaa. Uutuutena  päivän tarjonassa oli  mukana kirjastoauto Välkky,  mainio keksintö, josta voisi tulla vaikka perinne.

Ohjelma oli "kotikutoista", nuorimpina  esiintyjinä Viherkallion koulun 3.-luokkalaiset.Tanssiryhmä Reggaeton de Estradan esitys oli  vauhdikasta katutanssia ja samasta ryhmästä löytyi vielä laulaja, Katarina Viero. Muut vierailevat ryhmät olivat tanssiryhmä Israel Chai ja lauluyhtye Viskain.

Torilla käväisi  myös lauluryhmä Papas no Mamas antamassa pikku näytteen kappelilla pian alkavan konsertin tarjonnasta. Kuvassa Viskain, jonka viihdyttävä musiikki taisi olla jopa omatekoista!

viskain_viherissa___2014.jpg

reggaeton_de_estrada_-ryhma_viherlaakso-paivana_2014.jpg

Musiikki- ja tanssikoulu Estradan ohjelma oli vauhdikas Reggaeton de Estrada -katutanssi. Ryhmä on menossa  tänä kesänä esiintymään myös Pispalan Sottiisiin ja Kuopio tanssii ja soi -tapahtumaan.



Avoimet ovet uudessa Väinöläkodissa 6.5.

mirja_n._90_v._vainolakodin_avajaiset_020.jpg

Tieto Kuusiniemen  uuden Väinöläkodin avajaisista oli kiirinyt kiitettävästi naapurustoon ja paikalla riitti kiinnostuneita vierailijoita pitkin päivää. Avajaisissa leikattiin asiaan kuuluvasti punainen silkkinauha, pidettiin tervehdyspuheita ja kuunneltiin torvisoittoa. Tarjolla oli hernerokkaa ulkona ja kahvia leivonnaisineen sisällä. Viherlaaksolaisten tervehdyksenä vietiin kukka-amppeli. Talo oli todella hieno ja  Lippajärven rantamaisema vielä hienompi!

(Huom! Ilmeisesti aiemmasta, samalla paikalla sijainneesta  Väinölä-kodista erottumisen vuoksi Koy Väinöläkoti kirjoitetaan ilman yhdysviivaa.)


Siivoustalkoot la 26.4. siivoustalkoot_2011_vlietappi.jpg

Erinomaisen lämpimässä säässä kierrettiin roskapihtien kanssa ostoskeskuksen lähiympäristöä, bussipysäkkejä ja lähimpiä katujen ja kävelyteiden varsia. Talkoolaisia oli 9-10 henkeä, mutta tällä joukolla ei yletytty ollenkaan uimarantaan asti, vaikka tarkoitus kyllä oli.

Kaiken kaikkiaan roskia näytti olevan vähemmän kuin muina vuosina - liekö vaikutusta sillä, että koululaisten karkkikauppaliikenne on ollut evakkovuoden vuoksi hiljaisempaa.


Vuosikokous ja asukasilta Viherkallion koululla 18.3.

Viherlaaksolaiset ry:n vuosikokous ja asukasilta pidettiin Viherkallion koulun mediateekissa, tilassa, joka menneiltä vuosilta muistetaan koulun jumppa- ja juhlasalina. Kuvassa etualalla hallituksen puhenjohtajan toimesta nyt ansaitulle eläkkeelle päästetty Matti Metsäranta.

vl_asukasilta_2014_0072.jpg

Vuosikokoukseen osallistui 13 henkeä ja sääntömääräiset asiat tulivat  yhdistyksen puheenjohtajan Matti Metsärannan johdolla hyvässä järjestyksessä käsitellyiksi. Yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Terttu Nurmi. Hallituksessa jatkaa Carita Pirttijärvi ja  uusiksi jäseniksi valittiin Aaro Knuts, Arja Suhonen, Mikko Nurmi  ja  Katarina Hovi. Varajäseninä palvelevat todelliset pitkän linjan asiantuntijat Jouko Kostamo, Veikko Uusitalo, Matti Metsäranta ja Seppo Kannelsalo.

Asukasiltaan Viherkallion koululle oli kokoontunut vähän yli 30 hengen joukko aktiivista yleisöä.

Liikennesuunnittelija Reetta Koskela esitti selkeästi ja Power Point-esityksellä havainnollistaen, mitä kaikkia seikkoja liikennesuunnittelussa on otettava huomioon. Yleisön esittämät kysymykset keskittyivät ennen kaikkea tiedossa oleviin ja jo tapahtuneisiin  bussireittien  muutoksiin. Lopetetun bussilinjan 35 tilalle ei näytä löytyneen korvaavaa sujuvaa yhteyttä täältä Olariin ja Matinkylään. Linja 15 on myös ollut pitkään kiinnostuksen kohteena. Suunnitelma on se, että samaa, mutta molemmista päistä lyhennettyä reittiä tulee ajamaan linja 548 tiheämmin , 10 minuutin vuorovälein. Linjan 548 reitti olisi Lähderannasta Tapiolaan, joten Jupperi ja Otaniemi jäävät tällä bussilla kiertämättä.

Tilaisuuden toinen asiantuntijavieras oli kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja Kirsi Louhelainen. Hänen aihepiirilleen jäi tällä kertaa valitettavasti liian vähän aikaa, sillä rakentamisesta ja liikenneväylistä ym. olisi kyllä riittänyt puhumista ja kysymistä iltamyöhälle.


Vuoden 2013 varrelta

Vuosikokous Viherlaakson koululla 20.3., siivoustalkoot, Viherlaakso-päivä 15.5., linturetki Porkkalanniemeen 18.5., Espoo-päivän Jammaillen rannalle -tapahtuma 31.8. ja retki Luontokeskus Haltiaan 14.9.

Viherlaaksolaiset ry:n retki Luontokeskus Haltiaan 14.9.

opastuskierros_haltiassa_alkamassa.jpg

Suomen luontokeskus Haltiassa on riittänyt kävijöitä jopa yli 35 000  aina siitä asti kun se 31.5. avattiin. Lauantaina 14.9. oli viherlaaksolaisten vuoro. Opastus alkoi ulkosalla, jossa oppaan oli helpompi saada äänensä kuuluviin kuin viikonlopun valtavassa väenpaljoudessa sisällä. Talon arkkitehtuuria ja teknisiä hienouksia tutkailtiin myös sotkan kaulaa kuvaavassa tornissa käydessä. Itse päänäyttelyyn eli luontoaiheisiin tutustustuttiin omassa tahdissa upeita maisemia  ja videokuvien välkettä ihmetellen. Ensikertalaisten Haltia-kävijöiden ajatus varmastikin oli, että tänne täytyy tulla uudelleen sitten joskus, kun alkuaikojen ruuhka hellittää, milloinkahan lienee.

Espoo-päivän "Jammaillen rannalle" -tapahtuma 31.8.

jammaillen_rannalle_-muusikot.jpg

Kävelysillalla odotteli  pari nuorta musikanttia, Casimir Ekman ja Tuukka Dunkel. Aluksi ei näkynyt  juuri ketään missään, mutta ilmoitettuun aikaan eli  klo 18  paikalle pölähti aikamoinen väkijoukko valmiina lähtemään musiikin tahdissa jammaillen rantaan. Kävelymusiikki saksofonilla ja tamburiinilla svengasi kivasti.

Uimaranta kylpi ilta-auringossa,  musikantit,  Casimir, saksofoni ja Tuukka, rummut, löysivät paikkansa ja porukat nauttivat mukavasti jatsahtavasta musiikista, maisemasta ja toistensa seurasta sekä toki makkaroistakin, joita hallituksen puuhamiehet urakalla grillasivat. Makkarat näyttivät loppuvan hiukan kesken, vaikka niitä oli 86, joten paikalla oli arviolta 100 henkeä,  ikähaarukka vauvasta vaariin.

Olimme saaneet lainaksi Lippajärveläiset ry:n soutuveneen ja 15 minuutin soutuvuoroja varattiin innokkaasti. Jotkut olivat tulleet Lippajärven rantaan  kauempaakin, esim. Olarista ja Helsingistä. Ilmeisesti hyvä ilmoittelu oli tehnyt tehtävänsä.

Oman kylän väki vaikutti myös oikein tyytyväiseltä, jotkut jopa toivoen, että tämmöisestä tulisi perinne...

makkaraa_ja_mehua.jpg


soutuvuoroja_varattiin_innokkaasti.jpg


Linturetki Porkkalanniemeen 18.5.2013

linturetki_porkkalaan_001.jpg

Kauniin, puolipilvisen sään vallitessa suuntasi kolmen henkilöauton retkikunta Jouko Kostamon johdolla kohti lintubongareitten suosimaa Porkkalanniemeä. Taivas ei tällä kertaa ollut täynnä pohjolaan palaavia muuttajia, kuten ennalta saattoi kuvitella, mutta Joukon opastamina saimme kiikareilla ja paljain silminkin näkyviin melko mukavasti erilaisia vesilintuja.

linturetki_porkkalaan_007.jpg

linturetki_porkkalaan_012.jpg

Lisäbonuksena retkellä oli tutustuminen muutamaan aiemmin tuntemattomaan luonnonystävään. Tervetuloa seuraavillekin retkille, jahka semmoisia ehdimme suunnitella!


Viherlaakso-päivä 15.5. 2013

2013_poniratsastus_alkamassa.jpg

Viherlaakso-päivän erikoisuus oli tällä kertaa  ilmainen poniratsastus tai -ajelu asukaspuiston kentällä. Kaksi pikku ponia tulivat Siuntiosta Ponikoulun tallilta.

Viherlaaksolaiset ry:n puheenjohtaja Matti Metsäranta käytti lyhyen mutta painokkaan puheenvuoron. Tarkemmin katsoen kuvasta  löytyy myös tilaisuuden juontaja, Carita Pirttijärvi.

2013_matti_puhumassa_caritan_heijastus_kuuntelee.jpg

2013_latynpaisto.jpg

Viherlaakson Peurat vaalivat kunniakkaasti VL-päivän lätynpaistoperinnettä. Aina onnistuu!

Aino Jokela ja Ida Lindholm esittivät kivan, itse kehittelemänsä  Hawaiji-tanssin.

Miika Paganus ja kaverit olivat hassuja, mutta niin oli tarkoituskin. "Ulkomaan vieras"-esitys oli nimittäin stand up -komiikkaa.

2013_greendale.jpg

Akustinen Duo Greendale soitti ja lauloi mainiosti. Muusikot ovat viherlaaksolaisia,    kuten yhtyeen nimestäkin saattaa arvata.

Käännös itään päin! Seuraava esitys olikin Sylvi-kodin viheriöllä.Toistaiseksi nimetön harrastajaryhmä esitti tunnelmallisesti israelilaisia kansantansseja. Kiitokset pikajärjestelyistäMinna Imaille!
israelilaisia_kansantansseja__vl-paivana_2013.jpg

2013_tyoryhmia.jpg

Eri työryhmät saattoi tunnistaa erivärisistä liiveistään. Keltaliiviset ovat Lions Club ilaisia ja vihreät apteekista, tummanpunaiset seurakunnan vapaaehtoisia.  Kuvasta puuttuvat SPR:n punanuttuiset, jotka tarjosivat kaiken   aikaa kahvia. Kiitos taas teillekin!



Vuosikokous  ja asukasilta Viherlaakson koulun auditoriossa 20.3.

Vuosikokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat, yhdistyksen kuluneen vuoden toimintakertomus ja talous sekä suunnitelmat vuodelle 2013. Hallituksen jäsenet pysyivät jotakuinkin ennallaan. Uutena henkilönä valittiin Aaro Knuts hallituksen varajäseneksi.

Kahvitarjoilun jälkeen tilaisuus jatkui asukasiltana, jonka aiheiksi oli ilmoitettu ostoskeskuksen ympäristön viihtyisyys ja ajankohtaiset  rakennushankkeet.  Kutsuttuina vieraina olivat lähipoliisi, vanhempi konstaapeli Markku Leskinen ja aluekappalainen Martti Rae. Eniten yleisön  kiinnostusta ja keskustelua herätti  koulun viereinen metsikkö, seurakunnan omistama tontti, joka vuodesta toiseen näyttää toimivan päihdeongelmaisten "puuhamaana". Tällä erää ei leirielämän hillitsemiseksi  muuta keksitty kuin alueen kasnvillisuuden varovainen harventaminen. Asukasillassa oli paikalla 22 henkeä.

Kuusiniementie - kuoppainen tienpätkä  joutanee pian historiaan

Tämän vuoden ensimmäisessä Viherlaaksolaiset ry:n hallituksen kokouksessa 14.1.  oli jälleen esillä ajankohtaista asiaa alueen kaavoituksesta. Erityisen paljon pohdittavaa antoi nykyisin oudosti katkeavan Kuusiniementien rakentaminen yhtäjaksoiseksi  sekä etenkin sen liittyminen sujuvasti Viherlaaksonrannan, Törmäniityntien ja Kuusiniemen risteykseen, joka nykyisin on ahdas ja vaarallinenkin. Turuntien muuttuminen kaduksi eli nyt kaupungin ylläpidettäväksi antanee alueen asukkaille  entistä paremmat mahdollisuudet seurata ja vaikuttaa Viherlaakson turvallisiin ja sujuviin liikenneratkaisuihin. Entä perinteikäs Wikbergin verstasrakennus, josta on haaveiltu vaikkapa monitoimitaloa? Jokohan pientä toivoa olisi siitäkin, että Turuntie kapeamman tilan vaativana  katuna ei pyyhkäisisikään sitä lopullisesti kartalta?

Yhdistyksen nimissä lähetimme  Kuusiniementien katusuunnitelmaa (6573/001)  koskevan  muistutuksen, joka on luettavissa täällä.

Vuoden 2012 varrelta:

Terveyskeskusaihe kirjastossa, yölaulajalinturetki, kulttuurikävelyn kohteena Kraatzin talo, Kunnallisvaalipaneeli Logenilla ja Solvalla 100 v.

Solvalla i Gröndal 100 år,  öppet hus 8.12. 2012

ha_solvalla_vs_lumik_09.jpgLördagen den 8 december 2012 har vi öppet hus f.o.m. kl 11.00 med en liten fotoutställning och kaffeservering.

Kl 15.00 får vi höra författarinnan Ulla-Lena Lundberg och stadsfullmäktige Ulf Johansson berätta barndoms– och skolminnen. Det blir också musik och sång.

Vi önskar forna elever i Gröndal svenska folkskola samt gröndalsbor och andra ortsbor hjärtligt välkomna till Solvalla, Brinkängsvägen 4.

Arr.: Margareta Bäckman, pensionär, f.d. elev         Terttu Nurmi, sekreterare

                                                                          Viherlaaksolaiset ry. - Gröndalgillet rf.



Tunnelmallinen talvipäivä Solvallassa 8.12.

Perinteikäs koulutalo avasi ovensa la 8.12. kutsuen erityisesti koulun entisiä oppilaita  muistelemaan vuosikymmenten takaista koulu- tai leikkikouluaikaa. Juhlan aiheeksi sopi tänä syksynä erityisesti se, että rakennuksen valmistumisesta oli tullut kuluneeksi 100 vuotta. Tilaisuuden aloitteentekijänä oli koulun 1930-luvun oppilas Margareta Bäckman. Toinen ajankohtainen aihe on ollut niin ikään Margareta Bäckmanin tavoite, että Solvallalle  palautettaisiin  vakituiseen käyttöön  alkuperäinen Solvalla-nimi, ei "Röda stugan".

ulla-lena_lundberg_etualalla.jpg Solvalla-nimen puolesta ehtikin moni viherlaaksolainen  kirjoittaa nimensä syyskuussa kirjastossa esillä olleeseen adressiin.

Erityisvieraana lapsuusmuistoja kertoilemassa oli tämänvuotinen Finlandia-kirjallisuuspalkinnon voittaja Ulla-Lena Lundberg, jonka koti on muutamien vuosien ajan ollut Solvallan yläkerrassa hänen äitinsä ollessa koulussa opettajana.

(Ulla-Lena Lundberg kuvassa etualalla)

Toisena "tilattuna" muistelijana oli kaupunginvaltuutettu Ulf Johansson.  Tor-Erik Lindholm säesti kitaralla muutaman tutun yhteislaulun.  Kahvitarjoilussa  ahkeroinnista kiitämme erityisesti Pia Mantilaa.


kunnallisvaalipaneeli_logenilla.jpgKunnallisvaalipaneeli Logenilla 16.10. klo 18.30

Viherlaaksolaiset ry:n vaalipaneeli järjestettiin jälleen kerran perinteikkäällä Logenilla.  Kysymykset pyörivät yhdistyksen kestoaiheissa, joita ovat lähipalvelujen säilyminen, kaavoitus, hyväksytyt, mutta keskeneräiset hankkeet, esim. Kavallinmäen liikenne ja ympäristön viihtyisyys ja turvallisuus. Yleisön joukosta aiheeksi nousi erityisesti Kehä ll-tien jatkon kiirehtiminen, jolle olisi syytä saada laajojen kansanjoukkojen kannatus. 

Panelisteina pöytien takana kysymyksiin vastaamassa oli yhdeksän puolueen edustajia: Katarina Hellman-Palomäki, RKP, Bjarne Häggman, sit, Arja Juvonen, perussuom., Pertti Järvenpää, KD, Jukka Karhula, vas, Johanna Karimäki, vihr, Laura Kiijärvi, kok, Mari Malkamäki, keskusta ja Veikko Simpanen, SDP. Lisäksi paikalla oli sitoutumattomien ehdokas Arja Toltti-Loikkanen, joka yhdistyksen varapj:nä palveli paneelin sijaan järjestelytehtävissä. 

Alkulämmittelynä esiintyi  ESMILA:n JOKERIJO-kvartetti, jossa laulavat Jouko Leino, Risto Kettunen, Keijo Kiviluoma ja Jorma Äikää.  




Kulttuurikävely Humisevanrannassa 10.9.

kraatzin_talo_jarvelta_pain.jpg

Aurinkoinen sää kruunasi  tämän syksyisen kulttuurikävelymme, jonka kohteena oli arkkitehtuuriltaan mielenkiintoinen Kraatzin perheen kotitalo, Villa Sparbössan. Talo on rakennettu vv. 1906-1910 komealle Lippajärven rantatöyräälle. Oppaanamme toimi Harald Kraatz, joka on asunut täällä pikkulapsesta alkaen, jopa yli 70 vuotta.

Moni on kenties nähnyt rakennuksen hiihtäessään järvellä, muuten se jääkin näkymättömiin Humisevanranta 4:n kerrostalon ja puiden taakse.

Aluksi kävimme saunarannassa, jonne johti pitkät ja jyrkät liuskekiviportaat. Sen jälkeen koko runsaslukuinen (40) joukko siirtyi avaraan saliin, jossa Harald Kraatz kertoi lisää sekä tämän rakennuksen vaiheista että mm. saman rannan entisistä, kerrostalojen tieltä puretuista naapurihuviloista.

Kiitokset talon väelle ystävällisestä vastaanotosta ja opastuksesta!

kraatzin_saunarannassa.jpg

kraatzin_talossa_sisalla.jpg


Elämyksellinen yölaulajalinturetki 10.6.

Viitakerttunen, rytikerttunen, ruokokerttunen, punarinta, punavarpunen, satakieli, laulurastas - siritys- ja liverryskonsertti oli todella upea, kun Viherlaaksolaiset ry:n linturetkeläiset astelivat kauniina kesäiltana Jouko Kostamon opastuksella Laajalahden luonnonsuojelualueen pitkospuilla. Erityuisesti viitakerttusen kiihkeä ja todella monipuolinen laulu teki vaikutuksen! Retken ajoitus oli  täydellinen, sillä viitakerttunen kuulemma laulaa vain parina yönä Suomeen tultuaan ja  konsertti oli parhaimmillaan  juuri nyt! Kiitokset Joukolle!

Viherlaakso-päivä 9.5. 2012

Perinteistä toritapahtumaa  vietettiin erinomaisessa säässä.  Vaihtelevaa musiikki-, tanssi- ja  puheohjelmaa luotsasi juontajana Carita Pirttijärvi ja tunnelmaa kohottivat maisemaan hienosti  sointuvat vihreät ilmapallot, kiitos niistäkin Caritalle (ja Ilmapallokeskukselle)!

  yleisoa_ja_ilmapalloja.jpg


Viherlaakson Peurojen lättyjen paisto sujui kolmella pannulla entistä tehokkaammin, mutta jono oli silti pitkä kaiken aikaa. Välillä joukko Peuroja kirmasi hauskuuttamaan yleisöä hassun hauskoilla laululeikeillä.

vpn_lattyjenpaisto_petra_ym2.jpg

Matti Metsärannalla oli ilo ja kunnia lausua kiitokset ja ojentaa kukkakimput  Viherlaakson terveyskeskuksen väelle. Kukkia vastaanottamassa vas. lääkäreiden edustajana Tuula Arvonen ja muun henkilökunnan puolesta  Eila Partanen. Palvelujen säilymisen puolesta on kamppailtu ja nyt on tilanne korjaantunut ja luottamus palannut. Kiitos, kiitos!

       matti_m._ojentaa_kukat_terveyskeskuksen_vaelle.jpg

Siivoustalkoot 5.5.

Joukkoa oli talkoilemassa saman verran kuin viime vuonna, n. 15 henkeä, mukana muutamia ensikertalaisiakin. Sääkin oli sopiva, viileähkö pilvipouta. Uimarantaan ei tällä kertaa ehditty ollenkaan, sillä ostoskeskuksen ympäristökin tarjosi runsaasti tekemistä. Myös Kavallin puolella siivottiin pientareita oikein pitemmän kaavan mukaan.

Ostoskeskuksen ympärillä  on järkyttäviä röykkiöitä unohdettua rojua, jonka siivoaminen kuitenkin kuuluu kiinteistön huoltoyhtiölle. Nyt olisi korkea aika saada kohennusta näille nurkille, jotka tämmöisenään ovat tosi nolo käyntikortti tässä aivan keskellä kylää! Ks uusi linkki vasemmalla:  YMPÄRISTÖN TILA

Vuosikokous ja asukasilta 21.3.

Yhdistyksen vuosikokous järjestettiin Viherlaakson koulun ja lukion auditoriossa ke 21.3. klo 18  ja  tämän  jälkeen  asukasilta, jonka aiheena oli Viherlaakson kestävä kehitys. Asiantuntijavieraana oli kansanedustaja Johanna Karimäki.

Kestävä kehitys on valittu yhdistyksen tämän vuoden teemaksi, eikä tässä suhteessa toki ehditty tunnissa  juuri lähtölaukausta pidemmälle  päästäkään. Aiheen käsittely jatkuu mm. Kevättiedote-lehdessä ja Viherlaakso-päivän toritapahtumassa 9.5..

Tärkeän ja antoisan lisän illan ohjelmaan antoivat  kestävän kehityksen erikoisvieraat,  näyttelijä Eeva-Liisa Haimelin ja Kerttu Staudinger, ystävykset, joiden eloisasti kertomat kouluaikaiset muistot Viherlaaksosta tarjosivat  upean aikamatkan n.50 vuoden takaisiin tämän seudun maisemiin ja elämäntapaan.

Terveyskeskuksen palvelut aiheena asukasillassa 2.2. 2012

Ennennäkemätön tungos vallitsi Viherlaakson kirjaston lukusalissa, kun paikalle oli kutsuttu  asiantuntijavieraiksi arvovaltainen joukko Leppävaaran suuralueen terveydenhoidon korkeimman tason vastuuhenkilöitä: Mukana olivat Leppävaaran alueen ylilääkäri Tuomo Lehtovuori, terveyspalvelujen johtaja Tuula Heinänen, terveysasematoiminnan johtava ylilääkäri Tuija Kumpulainen ja sosiaali-ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Johanna Värmälä sekä Päivi Rauvo HusLab:ista, apulaisylilääkäri Bertha Carlberg-Urrila ja Viherlaakson terveyskeskuksen hoitajien esimies Arja Jaakkola.

Lyhyiden alustuspuheenvuorojen jälkeen annettiin runsaasti aikaa asukkaiden kokemuksille ja kysymyksille, joiden sävy kieltämättä usein oli  hämmennys ja miltei epätoivo. Paljon harmia oli aiheuttanut  erityisesti lääkäriaikojen saamisen vaikeus ja hitaus, kun odotteluaika venyy jopa kuukausien mittaiseksi. Hoitotarpeen arviointia kohtaan ilmeni epäluottamusta siksi, että arvioijina on  erilaisen koulutuksen saaneita henkilöitä, sairaanhoitaja, lähihoitaja tai perushoitaja. Perusterveydenhoidosta on vaikeata saada lähetteitä, mikä ajaa ihmisiä yksityisen terveydenhoidon puolelle tai suoraan sairaalan päivystykseen. Veikko Simpanen puhui oman ryhmänsä Karakallion eläkkeensaajien puolesta  huomauttaen,  että ikäihmiset jäävät  sähköisiä palveluja tarjottaessa helposti täysin paitsioon, kun  tietokoneita ei ole tai ei osata käyttää.

Vastaajajoukko oli erittäin tietoinen Viherlaakson terveyskeskuksen ongelmista. Jo vuonna 2005 tapahtui vakava notkahdus tämän alueen lääkäritilanteessa, mutta vuonna 2011 lääkärivaje oli ollut vielä katastrofaalisempi. Nyt tilanne on korjaantumassa niin, että lääkäreitä on tällä alueella jopa enemmän kuin Espoon muiden terveyskeskusten alueilla keskimäärin. Lääkärinvirkoja on  9 ja niitä on tarkoitus perustaa vielä muutamaa lisää, tavoitteena 13. Toivotaan, että näihin virkoihin tulijoitakin löytyy ja he  jaksavat täällä myös pysyä! 

Selvin sanoin  vakuutettiin,  että missään vaiheessa ei ole ollut  suunnitelmissa  sulkea tai yksityistää Viherlaakson terveysasemaa,  vaikka tämmöinen huhu on aika ajoin  kiertänyt. Joitakin toimintoja, esim. röntgen ja murtumien hoito on keskitetty Leppävaaraan, mutta laboratoriopalvelujen säilymiseksi Viherlaaksossa  on kamppailtu sitkeästi.

Uutuutena on nyt se, että laboratoriopalveluihinkin täytyy tilata aika. Tämä sujuvoittaa palvelua sekä asiakkaiden että työntekijöiden kannalta ja onkin saanut hyvää palautetta.

Ajanvaraus ma-pe klo 7.30 - 15.30 p. (09) 471 86800  tai www.huslab.fi/ajanvaraus

Viherlaakson laboratorio on auki ma - pe klo 8.00 - 14.50.

 




POIMINTOJA VUODEN 2011 varrelta:

Eduskuntavaalipaneeli Logenilla, Karakallion lehtokorven retki ja Kavallinmäen kaavamuutoshanke


Kirjelmiä lähti pikku pino - Asukastilaisuuksissa toivotaan vastauksia.

Hallituksen kokouksessa 17.11. päätettiin kolmen kirjelmän lähettämisestä kaupungin viranomaisille. Aiheista kaksi on vuodesta toiseen puhuttaneita  Viherlaaksolaiset ry:n kestoaiheita. Uusimpana aiheena on huoli Gallträskistä Lippajärveen laskevan valtaojan nykyisestä tilasta. Valtaojaa on vuosien saatossa kohdeltu kaltoin,  jopa nykyisen vesilain vastaisesti uomaa siirtäen.

Tutustu pj. Matti Metsärannan laatimiin kirjelmiin!

1. Kavallinmäen liikennejärjestelyt

2. Gallträskista Lippajärveen johtavan valtaojan tila

3. Viherlaakson terveysaseman palvelujen säilyminen

Uusi kävelyreitti Kahisevanmäkeen

Vuosikausia viereillä ollut puistopolku ehdittiin rakentaa ennen lumentuloa  Kahisevanmäen metsikköön.  Rakennustyöt  aloitettiin 14.12..

Koska puistopolku yhdistyy ennestään hiljaiseen, päättyvään Kahisevanmäki-katuun, lähinaapureilla on ollut huoli kadun liikennemäärien lisääntymisestä ja  turvallisuudestakin.  Epäilyksiä ja vastustusta ovat herättäneet myös rakennettavan polun vaikutus ennestään luonnontilaiseen metsikköön ja pohjavesien imeytymiseen.

Kaupungin puolesta vakuutetaan, että  polku rakennetaan entisen "kinttupolun" päälle luontoa säästäen, mahdollisimman vähän puita kaataen ja aikaisempaa suunnitelmaa kapeampana, vain 2 m. leveänä. Myöskään pohjavesien virtauksista  ei naapurikiinteistöille pitäisi olla huolta.

Terveisiä hallituksen lokakuun kokouksesta

Viherlaaksolaiset ry:n hallituksen kokous pidettiin Viherlaakson kirjastossa 24.10.2011. Esityslistan aiheista painottuivat kaavoitus- ja ympäristöasiat sekä edelleen suuri huoli terveysaseman palvelujen säilymisestä. Yhdistys pyrkii vauhdittamaan vuosikausiksi kesken jääneitä tiehankkeita, joista kiireellisimpänä pidämme Turuntienportin avaamista Kavallinmäen liiallisen läpiajoliikenteen vähentämiseksi. Samoin on tarkoitus lähettää kaupungille kirjelmä huomauttaen vielä purkamatta jääneistä kolmesta kaupungin omistamasta röttelöstä sotkuisine ympäristöineen.Kokouksessa ihmeteltiin myös Gallträskin vedenpinnan viimeaikaista nousua. Johtuneeko se valtaojan vedenjuoksun estymisestä siksi, että Helsingintien varrella on omakotitalon rakennustyömaalla vaihdettu aiempi siltarumpu reilusti pienempään putkeen.


Karakallion lehtokorven retki 5.6.2011

hiirenporras.jpg

Metsäretkelle Karakallion lehtokorpeen  osallistui n. 20 henkilöä. Sää oli aivan loistava. Polun varrella nähtyjä tuttuja ja harvinaisempia lehtokasveja ja lintujen liverryksiä tunnistettiin Jouko Kostamon opastamana.

Luontoretki oli järjestetty sopivasti maailman ympäristöpäivänä - sopisi sikäli vaikka jokavuotiseksi perinteeksi.

Omatoimiretkeilijäkin voi katsastaa lehtokorven kasvilajeja oheisesta opaslehtisestä.

Karakallion lehtokorven opaslehtinen

Karttalinkki

 



Viherlaakso-päivä ke 11.5.2011

Perinteisestä toritapahtumaa saatiin tällä kertaa viettää suorastaan hellesäässä. Alkumusiikista huolehtivat Pohjois-Espoon musiikkikoulun kitaristit Oskari Laakso ja Daaniel Linnasmäe opettajansa Ville Liinaharjan kanssa. Pienten koululaisten ja tanhuryhmä Varttuneiden esitykset haitarisäestyksineen toivat  kyläjuhlatunnelmaa. Viherlaakson Peurojen lättykioskilla oli kaiken aikaa jonoa. Puhekin sentään kuultiin kun mikrofoni viimein suostui toimimaan!

Uutuutena oli  jatko-ohjelmaa Viherlaakson kappelilla, musiikkia Lasse Heikkilän säveltämästä Suomalaisesta messusta. Musiikkiryhmän oli koonnut ja harjoituttanut Jonas Turunen ja runsas yleisö oli erittäin tyytyväinen kuulemaansa.

vl-piv_2011_tanhukuva2.jpg

vl-pivn_yleis_2011.jpg


Siivoustalkoot la 7.5.2011

siivoustalkoot_2011_vlietappi.jpg

Sää suosi erinomaisesti ja osanottajia oli jopa yli 15 henkeä.  Myös Turuntien eteläpuolella ahkeroitiin tuntikausia ja tulosta syntyi. Kuvassa osa päivän saaliista väliaikaisesti ostoskeskuksen edustalla.

 

 
 

VUOSIKOKOUS LOGENILLA 23.3. 2011

Vuosikokouksessa oli paikalla ainoastaan 14 henkeä! Käsiteltiin sääntömääräiset asiat. Hallituksen kokoonpano pysyi lähes ennallaan. Kestotavoitteena on yhdistyksen jäsenmäärän lisäys.  Viime vuoden toimintakertomus ja vuoden 2011 toimintasuunnitelma ovat hallituslinkin alalinkkinä.

p1010797.jpg

EDUSKUNTAVAALIPANEELI LOGENILLA  23.3.2011

 

Paneeliin oli kutsuttu  kahdeksan suurimman puolueen  espoolaisia  eduskuntavaaliehdokkaita, joista oman tai lasten sairastumisen vuoksi  Arja Juvonen ja Johanna Värmälä eivät valitettavasti päässeetkään tulemaan. 

Kuvassa paneelin osanottajat alkaen oikealta:

Seppo Särkiniemi, keskusta, Johanna Karimäki, vihreät, Kari Uotila, vasemmistoliiito,Tarja Tallqvist, kristillisdemokraatit, Stig Kankkonen, RKP, Seppo Lehto, SDP ja Tommi Laakso, kokoomus.                         

Tilaisuus sujui leppoisasti ja rakentavassa hengessä Matti Metsärannan juontamana. Aktiivista, hyviä kysymyksiä esittävää yleisöä  oli mukana runsaat 40 henkeä eikä etenkään autolla tulevia enempää olisi mahtunutkaan. Ruandalais-kongolainen tanssiryhmä Together as One toi eksoottisen lisän  ohjelmaan. Kiitämme Björn Almarkia, joka antoi Ungdomsringen i Gröndal-yhdistyksen perinteikkään Logenin tilat paneelin käyttöön ja Viherlaakson apteekkia, joka kustansi kahvitarjoilun.

 
KAVALLINMÄEN KAAVAMUUTOSHANKE  OLI  VILKKAAN  KESKUSTELUN AIHEENA   KIRJASTOSSA JÄRJESTETYSSÄ ASUKASTILAISUUDESSA  10.1.2011.

Kavallinmäen kaavamuutoshankkeesta annettujen  lausuntojen ja nähtävillä olleiden asiakirjojen pohjalta Viherlaaksolaiset ry:n pj. Matti Metsäranta laati seikkaperäisen yhteenvedon, joka  lähetettiin  kaupunkisuummitteluviranomaisille.

Viherlaakso eteläinen 150522.

Osalliskartta

24.11. kävelykierroksen ja asukkaiden kommenttien muistio


AIHEITA v. 2010


TERVEYSKESKUS JA LABORATORIOPALVELUT PUHUTTIVAT LOKAKUUSSA 2010.

Varttitunti valtuustotalolla 18.10. ei mennyt hukkaan

Viherlaaksolaiset ry:n sekä Laaksolahden, Lippajärven ja Jupperin asukasyhdistysten edustajat kävivät  viemässä kirjelmän kaupunginvaltuuston neuvottelukunnalle Espoon kaupungin palvelurakenteen uudistamisesta. Asia koski erityisesti Viherlaakson laboratorion lakkauttamista.  Matti  Metsäranta piti lyhyen puheen ja viesti näytti menevän perille puoluekannasta riippumatta. Valtuusto päätti illalla koko palvelurakenteen uudistamisen palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi. Päätös oli täysin yksimielinen. Röyhistämättä rintaa sen enempää voidaan todeta, että asukasyhdistysten ääntä kuullaan etenkin, kun hyvin perustellut kannanotot ehtivät perille oikeaan aikaan.

kirjastossa_7.10._juha_metso.jpg

PALVELUVERKKOUUDISTUSTA POHDITTIIN KIRJASTOSSA 7.10.2010

Ajankohtainen aihe oli houkutellut kirjastoon lukusalin täydeltä lähipalveluista kiinnostunutta yleisöä. Asiantuntijavieraana oli perusturvajohtaja Juha Metso. Puheenjohtajana toimi  Matti Metsäranta ja diakoni Ulla Auvinen toi keskusteluun oman työalansa, seurakunnan lähimmäispalvelun näkökulman.

Perusturvajohtaja Juha Metso esitteli kaupungin palveluverkkouudistusta, jossa on tarkoitus kohdentaa tulevaisuudessa entistä niukemmiksi käyviä henkilökuntaresursseja hoitoa eniten tarvitseville. Myös laboratoriopalvelut jatkuisivat Viherlaakson terveyskeskuksessa nimenomaan niitä varten, jotka tarvitsevat näitä palveluita usein ja liikkumisvaikeuksienkin vuoksi lähellä kotia. Yleisöä oli runsaat 50 henkeä ja kuultiin useita napakoita puheenvuoroja. Sisältö oli kaiken kaikkiaan se, että helpompi on hoitohenkilökunnan tulla Viherlaaksoon tai siis jatkaa työtään täällä jo olemassa olevissa tiloissa kuin asukkaiden matkustaa bussilla tai taksilla Leppävaaraan. Matti Metsäranta ihmetteli edelleen myös sitä, ettei viherlaaksolaisten viime keväänä allekirjoittama, 3896 nimen terveyskeskuksen toimintojen supistamista vastustava adressi jostain syystä ollut oheismateriaalina kesäkuisessa sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa, vaikka se oli annettu lautakunnan jäsenille toukokuussa. Tilaisuuden vallitseva mielipide näytti olevan se, että palveluverkkouudistusasia pitää miettiä kokonaan uudelleen, koska ”helikopteriperspektiivi” kaupungin palveluja suunniteltaessa ei tuota asukkaiden kannalta toivottuja tuloksia.

HYVIÄ UUTISIA HELSINGIN SANOMISSA JA LÄNSIVÄYLÄSSÄ:

Viherlaakson laboratoriota ei suljeta vuodenvaihteessa

Asiassa otettiin aikalisä. Valtuusto totesi 15.11. kokouksessaan, että väestön tarvitsemat laboratoriopalvelut katsotaan välttämättömiksi lähipalveluiksi kaikilla terveysasemilla.

Tämän linjauksen toteuttamiseksi valtuusto edellyttää kaupunginhallitusta toimimaan siten, että terveyskeskusasiakkaiden terveydentilan ja sairauden tutkimiseksi tarvittavat laboratoriopalvelut voidaan tulevaisuudessa antaa asiakkaille kaikilla terveysasemilla.


KOTIKULMILTA -VALOKUVANÄYTTELY MAALISKUUSSA JA LOKAKUUSSA KIRJASTOSSA SAI HYVÄN VASTAANOTON

valokuvanaytt_lokakuussa_2010.jpg


Kuusiniemen kulttuurikävely 9.9.2010, oppaana Marianne Långvik-Huomo

Aurinkoinen sää houkutteli opastetulle kävelylle jopa 50 viherlaaksolaista. Reitti on lyhyt, vain  n. 1 km, mutta sen varrelle osuu useita vanhoja rakennuksia ja kulttuurihistoriaa, josta oppaallamme riitti mielenkiintoista kerrottavaa. Lippajärven rantapolun varrella opastusvuoro annettiin harvinaisemmatkin puut ja pensaat tuntevalle Jouko Kostamolle. Kuvassa kulttuurikävelijät Villa Dalkullan atriumpihalla. (Kuva Liisa Uusitalo) 

Kulttuurikävelyn opaslehtinen           kulttkavely_villa_d.jpg 

 

 

_

_